15 september 2009

Appelpop 2009


Ooit begonnen als tegemoetkoming aan een jonger publiek dat niet echt warmliep voor met appels en kersen versierde praalwagens, is Appelpop inmiddels uitgegroeid tot het grootste gratis muziekfestival van Nederland.

Afgelopen weekend was het weer zover en als een geregisseerde mierenkolonie schuifelde het publiek door de binnenstad richting het festivalterrein aan de Waal. Het programma bood - zoals te verwachten - weer een gevarieerd programma: van lokale bandjes tot en met pop en gothic rock. Wij gingen o.a. voor de band Novastar (sorry voor het geklets Evert) die inmiddels al helemaal aan het doorbreken is. Meest verrassend van dit jaar vond ik Kyteman's Hiphop Orkest die met een kakafonie van klassieke strijkers en blazers de rappende zangers ondersteunde. En wat een aanstekelijke energie had frontman Colin Benders met zijn 21 jaar (!). Als afzakker gingen we nog even naar De Merckt waar het weer gezellig druk was.

Zaterdag's gingen we er wederom op uit om onze neder-soulzanger Alain Clark aan te moedigen. Blijkbaar waren we hier niet de enigen want een volle tent stond al uitgebreid zijn werk mee te zingen. Tussendoor moest de innerlijke mens ook worden verzorgd dus om tijd te besparen liepen we de stad in voor een dürüm bij de Turk. Het eten was heerlijk; tijd hebben we er echter niet mee bespaard want erg efficiënt werd de bestelling niet afgehandeld. Dus John heeft veel moeten missen van het optreden van Epica. Iets zegt me dat Mike dat niet zo erg vond, gothic rock staat nog niet zo hoog op zijn lijstje. Gelukkig waren we ruim op tijd om nog een plekje in de afgeladen tent te vinden voor de oude rockers van Golden Earring. Al bijna een halve eeuw timmeren deze legenden aan de muzikale weg en, god, wat zetten zij nog een performance neer! Veel bekend werk uit hun uitgebreide oeuvre natuurlijk maar met mooie arrangementen. Er was veel ruimte voor solo's die niet in elk nummer tot zijn recht kwamen maar een super uitsmijter met een extended Radar Love; ruim 20 minuten!

Nadat we wederom nog even langs de kroeg wilden, hebben we hier toch maar van afgezien. Het plein was zwart van de mensen en werd afgesloten zodat er niemand meer bij kon. Meedeinend met de mensenmassa 'stroomden' we weer richting uitgang van het plein. Dan maar thuis een afzakkertje.

Labels: