30 april 2009

Dag Koninginnedag


Het beloofde een gedenkwaardige dag te worden: Koninginnedag in Apeldoorn. Niet alleen zou de honderdste geboortedag van Juliana worden herdacht, ook de aanstaande troonbestijging van Willem-Alexander zal een nieuwe invulling van deze dag inluiden. Dus 's ochtends togen Mike en ik met de fietsen achterop de auto richting de Veluwe. Bij binnenkomst van de stad bluften we ons langs de verkeersregelaars, 'nee, we gaan niet naar de stad, we gaan naar Welsum'. Om even later vlak bij paleis Het Loo te parkeren en het laatste stuk per fiets af te leggen. De route kende ik wel want ik had een paar jaar op school gezeten in Apeldoorn.

Het grote veld voor het paleis is gevuld met de groepen van de omliggende dorpen die hun kunstvaardigheid, sporttalent of lokale attractie tonen. Deze dorpen zouden zich later presenteren in het defilé. Na een versterkend bakkie koffie en thee, want ondanks het zonnetje was het toch wat frisjes, lopen we richting de hekken van het paleis. Het is gelukkig niet al te druk dus wij vinden een prachtig plekje bij het hek, in het zonnetje met zicht op het bordes. Als dat geen Kodak moment wordt. Mike wilde de rijtour zien dus loopt een stukje terug langs de oprijlaan. Ik blijf op onze mooie plek zodat wij bij het defilé een superplaats zouden hebben. Terwijl we wachten op de komst van de koninklijke familie, raak ik aan de praat met een leuk Apeldoorns stel. Inderdaad, een archaïsch systeem die monarchie, maar zolang 'ze' het goed doen zijn we heel wat beter af dan in veel landen. En die oranjegekte is toch wel heel bijzonder voor ons, nuchtere Hollanders. Vorig jaar nog liepen we met Mike's familie uit Amerika tussen het Nederlandse volksfeest en dan besef je pas hoe uniek dit is. In welk land loopt het staatshoofd immers zo dicht bij en tussen het volk? Uiteraard met de nodige beveiliging maar niet zo extreem als bijvoorbeeld Frankrijk of Amerika. En dat is iets waar we trots op moeten zijn.

Dan begint het geroezemoes tussen het publiek: de koninklijke stoet komt de oprijlaan oprijden. Toch wel wat snel komt de bus voorbij, rijdt langs de toegangshekken en stopt bij een zij-ingang. Intussen komt Mike weer aangesneld en vertelt dat de bus wel heel erg snel reed. Máxima zou bedrukt met de handen voor de mond zitten en voor het publiek was er nauwelijks aandacht. Ook bij het uitstappen bij de zij-ingang is er geen groet aan het publiek en loopt het gezelschap meteen naar binnen. Op het paleis wordt de standaard van Beatrix gehesen.

Om ons heen beginnen de telefoons te rinkelen. Ook het Apeldoornse stel wordt gebeld en vertelt tijdens het telefoneren waar het over gaat: er zou een auto in de menigte zijn gereden vlakbij de Koningin. Op televisie zouden reanimaties te zien zijn. De geruchtenstroom begint. Meerdere gewonden zouden er zijn gevallen. Een aanslag op de Koningin. Terrorisme. Op mijn telefoon lezen we dat er meerdere gewonden zijn gevallen. In de verte galmen sirenes en de agenten bij de hekken lopen zenuwachtig heen en weer. Dan komt het bericht dat de tocht met de historische voertuigen is afgelast. Even later ook andere activiteiten.

Na enige tijd worden de grote speakers die aan het paleis hangen aangezet en begint een spreker met de mededeling dat er een ongeval heeft plaatsgevonden bij momument De Naald en het programma wordt afgebroken. Het blijkt de burgemeester van Apeldoorn te zijn die in overleg met de Majesteit besloten heeft leiding te geven aan de crisiscoördinatie.

We staan nog wat beduusd met wat mensen te praten terwijl de vlag van Beatrix wordt gestreken. Ze heeft blijkbaar het paleis verlaten. Gelaten stroomt het publiek weg van het paleis. Wat sneu voor de vele groepen die zich al maanden voorbereiden op een gezellige, drukke Koninginnedag. Het grasveld blijft verder leeg.

Wij lopen nog even door de stad waar aanvankelijk lijkt dat de festiviteiten gewoon doorgaan. Al snel blijkt de ene na de andere attractie te stoppen en blijven alleen de winkels nog open. Wij besluiten ook maar te gaan.

Omdat we in de buurt zijn besluiten we even langs mijn nicht Susan te rijden om te groeten. Daar zien we op t.v. dat de dan bekende 2 doden in de persconferentie door de burgemeester worden opgevoerd naar het trieste aantal van 4.

Zonder te weten wat de achtergrond is van deze gruweldaad, besef je dat Koninginnedag zoals wij dat kennen waarschijnlijk niet meer zal voorkomen. De beveiliging zal worden opgeschroefd dus dat betekent dat je niet meer spontaan de festiviteiten kunt bijwonen, zoals wij dat vandaag wilden doen. Pasjessysteem? Legitimatieplicht? Dit is niet alleen een evt. aanslag op de monarchie, een aanklacht tegen welk onrecht van de overheid dan ook, dit is een aanslag op de vrijheid zoals die ongekend is in veel landen, maar zo belangrijk voor dit nuchtere volk.

Een gedenkwaardige dag. En dat werd het.

Labels: