08 juni 2010

Kies wijzer


Het slotakkoord van weken campagne van de politieke partijen in Nederland was het NOS debat van vanavond. Alles was uit de kast getrokken om de zwevende Nederlander een genuanceerd beeld te geven van de standpunten van de verschillende politieke partijen. Alle verwachtingen ten spijt bleek het toch vooral een herhaling van zetten. Zo op de vooravond van de verkiezingen worden er natuurlijk geen capriolen meer uitgehaald maar kiest men voor veilig; men wil immers een stabiele, betrouwbare indruk maken. En morgen zijn wij eindelijk aan het woord.

Emile Roemer: De opvolger bij het overwachte afscheid van Agnes Kant. In een paar weken gegroeid in zijn rol welke Marijnissen naar de achtergrond verdringt. Op humoristische wijze pleit hij voor handhaving van alle voorzieningen en vangnetten, bekostigd met hogere belastingen.
André Rouvoet: Met de bijbel in de hand lijkt hij toch meer ruggegraat te hebben dan zijn christenbroeders. Maar ook een grijze muis die alleen aan bod lijkt te komen om welke coalitie dan ook aan een numerieke meerderheid te helpen.
Femke Halsema: Als enige vrouw houdt ze zich staande tussen de haantjes. Erudiet en trappelend om plaats te nemen op het regeringspluche. Ze zou volgens de peilingen een geringe kans maken de eerste vrouwelijke premier te worden; of première zoals ze het zelf noemde.
Alexander Pechtold: Profileert zich als vernieuwer en voorman van een nieuwe sociale orde waarin individuele keuzevrijheid centraal staat. Zou het liberaal-democratische tijdperk nu echt zijn aangebroken?
Geert Wilders: Binnen een minuut van het debat betoogde hij weer over de islam al lijkt hij de laatste tijd wat milder geworden in zijn uitingen. Henk en Ingrid zijn zijn favoriete maatmannen; Fatima en Carlos doen niet mee. Nederland moet worden teruggeven aan de burger; de blanke aardappelvreter dan welteverstaan.
Job Cohen: Met zijn flegmatische 'de boel bij elkaar houden' straalt hij de rust uit in tegenstelling tot andere onheilsprofeten. Stabiel maar geen vernieuwer. Kleine stapjes als recept voor het ingang zetten van veranderingen.
Jan-Peter Balkenende: Tja, als zelfs je partijprominenten het hebben over 'Balkenende moeheid' heb je geen vijanden nodig. Kleurloos met verstreken houdbaarheidsdatum die het partijprogramma overschaduwt.
Mark Rutte: Zoveel kritiek als hij bij de vorige verkiezingen kreeg, zoveel lof wordt hem nu toebedeeld. Hij schurkt wel heel dicht tegen rechts aan met de economie als drijver van zijn programma. Waarom wordt er voor 'hardwerkend Nederland' altijd de leraar, politieagent en verpleegster als referentie genomen?

Ieder land krijgt de regering die het verdient. Ik wens ons allen veel wijsheid.

Labels: