12 mei 2010

Deel 1: New York

Wij gingen naar The Big Apple als eerste deel van onze drieluik-vakantie. Na een prima vlucht stond ons een langdurige immigratieprocedure te wachten. Trek een Amerikaan een uniform aan en hij verandert in een door macht beschonken blaffend monster. Courtesy, cordiality zijn de waarden van customs. Nou misschien elders maar niet die op JFK Airport. Met een Because I say so werden bezoekers na bijna drie uren wachten gewoon achteraan in de rij gezet omdat een formuliertje niet volledig is ingevuld. Om tijdens het lange wachten een beambte de formulieren vast te laten checken was nog niet in ze opgekomen.
Afijn, na veel frustratie stapten we met 2 Duitse reisgenoten in de metro naar Midtown. En daar waren ze weer hoor, servicegerichte functionarissen die behulpzaam zijn met het openbaar transport. Nog geen service met een smile, maar toch. Mike had een prachtige locatie uitgekozen voor de overnachtingen want we zaten midden het theaterdistrict Broadway; een blok verder dan Times Square. Een zee van licht en reclame vloeide ons tegemoet; zeer indrukwekkend.
New York was een zeer drukke aftrap van onze vakantie. Kilometers hebben we gelopen met inmiddels afgesleten zolen (!) van mijn LeCocq sneakers. Veel straten en avenues afgestruind, Grand Central Station, Public Library, 6th Avenue en natuurlijk Empire State Building bezocht. In een turbolift naar de 86e verdieping voor een magnifiek uitzicht! Alsof je in een Ikea poster stapt. Je moest je op sommige hoeken echt vasthouden in verband met de wind. Later bleek het te hebben gestormd met een hoop schade en gesloten gebouwen. Daar waren wij dus net op tijd geweest.
Verder een voorstelling van Mama Mia! bezocht, Wall Street, door de oude Hollandse buurt (Walstraat, Willemstraat, Waterstraat, Breedstraat). Ground Zero was indrukwekkend. Zowel omdat het een wonder mag heten dat 'alleen' de gebouwen van World Trade Center zijn geraakt; zo dicht staan de overige kantoren er om heen. Maar ook omdat er nu alweer non stop wordt gebouwd aan de nieuwe twee torens die verrijzen op dezelfde site. Central Park was een vreemde, groene oase in een overvolle stad. En het Guggenheim museum mocht niet ontbreken van ons lijstje.
Tot slot hebben we natuurlijk ook een rondje Ellis Island, Governor's Island en Vrijheidsbeeld gedaan. Dus onze fotoverzameling is weer flink aangevuld en het Capitool boekje was niet voor niets geweest.

Vanochtend zaten wij al om 6:00 uur in de taxi naar JFK. De rest van NYC moet wachten tot een volgend bezoek.

Labels: