21 juli 2007

Tania Kross

Eindelijk was het dan gelukt. We hadden kaarten voor een voorstelling in Het Concertgebouw in Amsterdam. Hier wilde ik al langer naar toe maar het was tot op heden niet gelukt hier werk van te maken. Door alle concerten van de laatste tijd op televisie hadden we besloten maar eens te kijken wat er op het programma stond. Op het lijstje stond Tania Kross, de mezzosopraan uit Curaçao.
Voorafgaand hadden we een rondleiding door de coulissen, kelders en zolder van het Concertgebouw en ik kan zeggen dat dit erg leuk was. Prachtig gebouw met een enorme organisatie erachter en wie wist nou dat er een tweede concertzaal bestond? Ik in ieder geval niet.

Tijdens het concert zong ze stukken uit de opera over het leven van Prinses Magogo KaDinuzulu, een zoeloe-prinses. Hoe mooi ik haar stem ook vind, deze muziek sprak me wat minder aan, te ingetogen en aangezien het in de oorspronkelijke (zoeloe) taal was, klonk het ook wat vreemd voor onze westerse oren. Dan moeten we toch nog maar eens een ander optreden van haar bezoeken want van wat ik op tv heb gezien was ik zeer onder de indruk.

Het tweede gedeelte van het concert bestond uit een opvoering door het Rotterdams Kamerorkest. Eerlijk gezegd had ik me hier weinig van voorgesteld maar dit was absoluut de moeite waard. Mooie strakke muziek (Rachmaninov), dramatisch en beetje bombastisch. En daar hou ik wel van wel dus al met al een geslaagde avond.

Labels: