11 februari 2007

Soestdijk

Wanneer heb je nou de kans om het stulpje van de voormalig koningin te bewonderen? Niet vaak dus daarom hadden wij ook kaartjes voor bezoek aan Paleis Soestdijk. Het was een compleet pakket dus rondje door de achtertuin en van binnen gluren aan de hand van Mark de gids.

Het was wel mooi om dit alles eens te zien. Zowel de formele ruimten die natuurlijk nog volhangen met oude schilderijen, wandkleden, meubilair veelal empirestijl. En wat dacht je van een vaillant kacheltje van 3 meter hoog om de balzaal te verhitten?

De echte privévertrekken waren leeg gehaald maar je zag nog wel de sfeer aan de hand van stoffering en foto's. Dit was alles toch sterk gedateerd hoor. Bernard mocht dan wel elke dag aan de witte wijn nippen, dit deed hij niet aan een sjieke eettafel hoor. De werkkamers van beide voormalige bewoners lag aan de achterkant met grote ramen die verzonken konden worden in de vloer. Dan werd het terras bij de kamer betrokken. Tipje voor verbouwing?

Uiteindelijk vond ik de ruimten een beetje klein vergeleken met de andere kastelen en paleizen die ik had gezien. De 'grote zaal' en keuken konden maar ontvangsten aan van zo'n 60 man. Daarna moest al worden uitgeweken naar het Paleis op de Dam. Maar ja, ik vond het wel de moeite waard hoor. Wie weet welke bestemming het nog gaat krijgen, dan heb ik het maar vast gezien.

Helaas mocht je binnen geen foto's maken.