07 april 2008

Porgy & Bess

Zaterdag zijn Mike en ik naar de matinee geweest van Porgy & Bess door The New York Harlem Theatre; een zogenaamde volksopera van George Gershwin met een geheel zwarte cast. Het is een klassiek verhaal over de onmogelijke liefde van de kreupele Porgy en de prostituee Bess. Het speelt zich af in een arme zwarte vissersbuurt in de jaren '20 van de de vorige eeuw. Armoe, uitzichtloosheid, moord maar ook liefde en saamhorigheid komen voorbij. Met als finale een naar New York afreizende Bess die onder invloed van haar drugsleverancier op zoek gaat naar een betere toekomst. Met in haar kielzog een radeloze Porgy, die alles opgeeft om haar achterna te reizen.
Erg mooie opera die door de bepalingen die Gershwin eraan heeft gesteld maar zelden wordt opgevoerd. En met verschillende wereldberoemde stukken waaronder het Summertime dat al door elk zichzelf respecterende artiest is opgevoerd in verschillende uitvoeringen (Billy Holiday, Janis Joplin, Barbra Streisand enz.). Maar ook het solostuk van Porgy had een veelzeggende tekst: I got plenty o'nottin'. And nottin' is plenty for me.

Je kunt hier een compilatie zien op de website van Carré. Omdat de opera een enorme aanslag is op de stemmen van de vertolkers, zijn er maar liefst 3 hoofdrolspelers voor zowel Porgy als Bess. Zij spelen bij toerbeurt de hoofdrol. Bij ons waren het Porgy: Leonard Rowe; Bess: Donita Volkwijn.

Summertime and the living is easy
Fish are jumpin' and the cotton is high
Your daddy's rich and your mama's good lookin'
So hush little baby now, don't you cry.

Labels: